Строителни контейнери за отпадъци от Спасовитранс ЕООДМнозина смятат, че най-стабилният бизнес днес е увеличаващите се обеми на домакинския боклук всяка година. Много експерти вече са съгласни, че само след няколко години доходите на компаниите за събиране на боклук ще бъдат сравнени с такива печеливши, но незаконни видове бизнес като оръжие, наркотици и проституция. Хората все ще изхвърлят остатъци, стари дрехи, домакински уреди и други боклуци, които постоянно се натрупват в апартаменти и къщи. Съществуващите радикални методи за работа с битови отпадъци, като изгаряне, са толкова опасни за околната среда, че са забранени във всички цивилизовани страни по света.

Събирането на боклук като вид предприемаческа дейност е просто и надеждно само на пръв поглед на неинформиран човек. В реалния живот голяма част от гражданите, които започват предприемачество в тази област, не само напуснаха пазара няколко месеца след започване на бизнес, но се оказаха в затруднено финансово положение – просрочени заеми, съдебни дела и тормоз от партньори и клиенти. Бизнесмените, които отдавна участват в събирането на боклука, знаят много добре как в тази област съществува висока конкуренция. Един начинаещ предприемач буквално трябва да се бори за своето „парче торта”, инвестирайки огромни средства в развитието на фирмата, само за да предложи на клиентите висококачествено обслужване на най-ниска цена.

В същото време има чести случаи на изнудване и дори откровени престъпни атаки от големи фирми за събиране на битови отпадъци, които не искат да споделят част от значителната си печалба с новодошлите. Освен това не всичко е толкова гладко на официалните депа за твърди битови отпадъци (някои от тях все още са контролирани от наказателните власти). Друг сериозен противодействащ фактор за нормалното развитие на сектора за събиране на отпадъци са незаконните депа.

Когато събирането на боклука носи печалба

Въпреки всички обективни затруднения по отношение на навлизането на пазара и развитието на бизнеса, броят на дружествата за събиране на боклук на домакинствата бавно, но постоянно нараства. Анализаторите имат ясна позиция по този въпрос – обемът на отпадъците нараства всяка година, което означава, че всяка година ще има все повече търговски структури, участващи в тяхното транспортиране. Няма съмнение, че сметосъбирането е печеливш бизнес с отлични перспективи. Въпреки това предприемачите, които работят в тази област от дълго време, не се уморяват да казват на начинаещите бизнесмени, че едва тогава тяхното търговско предприятие ще има „светло бъдеще“, когато са изпълнени следните условия.

  1. Собствен автопарк от модерно оборудване, специално проектирано за събиране на отпадъци през последните години, някои от които са превозни средства за бърза подмяна на повредени коли по линията.
  2. Контейнери с различни обеми и за различни видове отпадъци, които се предоставят на клиентите от фирмата за дългосрочно отдаване под наем при изгодни условия и също така бързо се заменят на площадката при последното с увеличаване на обема на боклука или промяна в неговия характер.
  3. Собствена товаро-разтоварна техника и персонал от квалифицирани, физически добре развити товарачи, чиито услуги се заплащат от клиента на намалена цена, или се предоставят безплатно при определени условия.
  4. Сътрудничество въз основа на официално споразумение с няколко депа за твърди битови отпадъци, както и дружества за обезвреждане и рециклиране на различни видове боклук: битови и строителни отпадъци, течни и медицински отпадъци, опасни и др.
  5. Денонощно и седем дни в седмицата предоставянето на еднократни основни и спомагателни услуги без предварително заплащане, както и други предпоставки, само чрез обаждане от собственика на боклука.

Ако сте решили да поемете по трудния път на предприемача, отваряйки собствен бизнес за извозване на битови отпадъци, тогава бъдете готови за значителни трудности, които ще ви преследват първите 2-3 години след отварянето на компанията.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]