Project Description

Читалището е създадено през месец ноември на далечната 1927г. по инициатива на писателя Елин Пелин, който подарява 36 тома свои книги, с които се слага началото на читалищната библиотека. Първоначално то се е казвало „Елин Пелин“, а през 1959 г. е преименувано на „Мироско Райчев“.

През годините са се развивали театрален, хоров и танцов състави, естраден оркестър, битов хор, сатиричен състав.

Читалището се помещава в монолитна двуетажна сграда със застроена площ 405 кв.м. На първия етаж е разположен салон с 250 места и репетиционна зала, а на втория етаж е библиотеката, канцелария и стаи, в които се съхраняват костюмите. Библиотеката е разположени в две зали и поддържа над 17 хиляди тома литература.

Работа по проекти: По програма „Глобални библиотеки-България“2009, библиотеката е ремонтирана и оборудвана с компютри, мултифункционално устройство и проектор с екран; работа по проекти, свързани с издирване, опазване и популяризиране на фолклорното наследство на селището – към НФ „Култура“, проекти към Столична програма „Култура“, Министерство на културата, Програма „Апликационни форми“ и други.

 През 2018г. е извършен  основен ремонт  на  читалището съвместно Спасови транс ЕООД  и няколко други фирми.

Основните етапи от извършването на основния ремонт включват:

  • Пълна промяна на интериорната част.
  • Ремонт на покрива.
  • Направа на външна изолация.
  • Смяна на дограма.
  • Облагородяване на прилежащите външни площи.

За няколко дни, екипите занимаващи се с къртачни услуги, изкъртиха всички подови настилки и стари преградни стени. Нямаше проблеми и с премахването на старите плочки. За броени дни бяха изкъртени около 300 кв.м. бетон и замазка. В следствие на процеса от къртене, се натрупаха около 150 тона отпадъци, които бяха извозени до разтоварище Враждебна, където този вид отпадъци се рециклират.

Покрива беше изцяло разрушен. Непотребните отпадъци като: стари керемиди, мушама, хидро-изолация и всичкия дървен материал, бяха натоварени в 8 кубикови контейнери за строителни отпадъци и транспортирани до депо Враждебна. Общия тонаж на смесените отпадъци, на разтоварище са около 80 тона смесени отпадъци.

Старата дограма беше демонтирана, едновременно с поставянето на новата външна изолация. След като беше изградено рамково скеле около цялата сграда, поставянето на тази изолация не намери никакви спънки.

Ние от Спасови транс използвахме цялата налична техника за направата на тротоарите и градинките, намиращи се в близост. На обекта доставихме около 200 тона скална маса, сипица и приблизително още толкова пясък и филц. Бяха използвани услуги с бобкат и самосвал с кран. Голяма част от отпадъците бяха натоварени и извозени с нашия камион с щипка. Изцяло бяха подменени всички тротоарни плочи и зелена растителност в близост.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]