Когато говорим за пластмаса, имаме предвид бутилките в ежедневието ни. Но този универсален материал се използва и в нашата технология, компютри, облекло и много други.

В крайна сметка това е ефективен начин да съхраняваме храната и козметиката чисти и свежи. Пластмасата може да се открие и на някои малко известни места. Ако погледнете задълбочено в дома си, ще се изненадате от огромното количество неща, които съдържат пластмаса. Обикновени предмети като опаковки за храни, картонени кутии за мляко, метални кутии, продукти за лична хигиена, синтетични тъкани, кърпички за бебета и пелени и много други предмети от бита съдържат този материал.

По -добри алтернативи

Искате ли вашият дом да има по -малко пластмаси и по -малко опасни отпадъци като цяло? Ето някои алтернативи.

Неръждаема стомана

Издръжливите и лесни за поддръжка опции от неръждаема стомана за съхранение на храни и напитки за многократна употреба са се увеличили през последните години. Можете да замените пластмасови контейнери и чаши с този издръжлив метал.

Стъклото

Стъклото не е биоразградимо, но е инертно, евтино и за многократна употреба в неограничени количества. И тъй като много хранителни продукти се предлагат в стъклени опаковки, рециклирането на стъклени буркани за съхранение на храни е безплатен начин да дадете нов живот на опаковките си за храни. По този начин стъклото е чудесна алтернатива на пластмасовите бутилки.

Платинен силикон

Платинен силикон за храна, направен предимно от пясък, е гъвкав и издръжлив. Освен това е устойчив на топлина, така че можете безопасно да варите, печете и готвите в него. Те са прекрасен заместител на силиконови форми за готвене.

Тъкан с покритие от пчелен восък

Платът с пчелен восък се използва главно като заместител на пластмасова обвивка и пластмасови торби за боклук. Той е лесен за използване и лесен за почистване. Мирише страхотно.

Тъкан от естествени влакна

Естествената тъкан може да бъде пълен заместител. Филцова или рециклирана вълна е универсален, безопасен материал.

Дърво

Възобновяем ресурс, дървесината може да замени пластмасата в домакински предмети като четки за почистване, кухненски прибори и дъски за рязане.

Бамбук

Този бързо растящ, възобновяем ресурс може да бъде алтернатива на пластмасите. Той е лек, издръжлив.

Керамика

В продължение на хиляди години керамиката предлага трайна и водоустойчива алтернатива, подходяща за съхранение на храна и прибори.

Хартия

В старите времена много неща бяха опаковани в обикновена хартия. Въпреки че хартията е по -добра от пластмасата, тя не може да се рециклира за неопределено време, тъй като всеки път, когато се използва повторно, влакната стават по -къси, което ограничава използването им.

Картон

Картонът може да бъде напълно компостиран у дома, ако не е покрит с пластмаса. Сега много фирми опаковат продуктите си в обикновен картон, за да намалят отпадъците. Можете също така да използвате картонени кутии, за да замените контейнерите за съхранение във вашия дом.

Не забравяйте, че всичко, което купувате, оказва влияние върху околната среда. Въпреки че стъклото, металът и други са по -издръжливи от пластмасата, те все още изискват енергия за производството и транспортирането. За да има смисъл, трябва да ги използваме отново и отново.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]