рециклиране-на-батерииЛитиевите батерии се предлагат в различни форми, размери и химикали. Освен използването на малки литиеви батерии, използвани в часовници, цифрови фотоапарати и други потребителски уреди, има много специализирани батерии за научни, военни, космически и търговски приложения.

Има две основни категории литиеви батерии: Не акумулаторни батерии, съдържащи литиев метал, и акумулаторни батерии, съдържащи соли на литий.

Акумулаторните литиево-йонни (литиево-йонни) батерии се използват в мобилните телефони и лаптопите и по-големите версии на електрическите автомобили.

Литиево-полимерните батерии са категория литиево-йонни акумулаторни батерии, които имат редица лабораторни и научни приложения, както и се използват в потребителската електроника като лаптопи и таблети.

Опасности от отпадъчните литиеви батерии

Литиевият метал се нагрява, когато е изложен на вода и може лесно да се запали. Литиево-йонните батерии бяха въвлечени в самолетна катастрофа в Дубай през 2010 г., а пратките от тези батерии вече са забранени от британски и американски самолети, въпреки че на отделните пътници все още е разрешено да вземат лаптопите си на борда.

Лицата, отговорни за здравето и безопасността на работното място, трябва да знаят, че батериите, съдържащи метален литий, стават опасни, когато външният корпус е повреден и съдържанието е изложено. Ако се изхвърлят неправилно към депото, батериите могат да се запалят под повърхността на депото. Пожарите в депата могат да изгорят за дълъг период от време и са много трудни за гасене. Повечето потребителски батерии обаче все още се озовават в депа и това не се счита за сериозен риск за околната среда. Литиевите батерии никога не трябва да се изгарят поради риск от експлозия.

Литиевите батерии могат да осигуряват изключително високи токове и да се разреждат много бързо при късо съединение. Прекалено бързото разреждане на литиева батерия може да доведе до прегряване на батерията, разкъсване и дори експлозия.

Литиево-тионилхлоридните батерии са особено чувствителни към този вид разряд. Потребителските батерии са много по-безопасни, тъй като включват претоварваща или термична защита или вентилационни отвори, за да се предотврати експлозия.

Плюсове и минуси на рециклирането

С изключение на оловно-киселинните акумулатори, рециклирането на батериите в миналото не е било икономическа възможност, тъй като рециклирането на батерията струва много повече, отколкото да се изхвърля на депо. Освен това, въпреки че рециклирането на батериите съхранява ценни метали, според статистиката на САЩ рециклираният литий е пет пъти по-скъп от лития, получен от добива и използва шест пъти повече енергия от преработката на девствена руда.

Литиево-йонните батерии съдържат само малък процент литий, който не е икономичен за рециклиране.

Стратегическа стойност на лития

Една от основните обосновки за рециклиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване е, че тя съхранява ценни метали като редкоземни елементи, които или са оскъдни, или могат да бъдат намерени само извън ЕС – независимо дали в Китай или в политически нестабилни региони. В случая с литиевите батерии няма толкова силна обосновка за рециклирането.

Литият не е включен в списъка на ЕС на критичните суровини, тъй като в сравнение с други метали, както рискът на доставките, така и икономическото значение са относително ниски. През 2011 г. Мичиганският университет прави проучване относно наличието на литий и заключи, че глобалните ресурси са достатъчни, за да посрещнат търсенето на електрически превозни средства през този век. В по-нататъшен поглед обаче, проучване на ЕС прогнозира, че резервите могат да бъдат изчерпани до 2050 г., ако има високо пазарно проникване на електрическите превозни средства.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]