Основен проблем с пластмасовото замърсяване е, че разлагането му отнема хиляди години. В резултат на това рибите и дивите животни се опияняват, а токсичните вещества от пластмасата навлизат в хранителната верига, което представлява заплаха за човешкото здраве. Следователно има спешна нужда от рециклиране на пластмаси.

 

Трябва да се внимава при рециклирането на пластмасови предмети, тъй като не всички могат да бъдат рециклирани, а някои може да се наложи да бъдат рециклирани повече от веднъж. Символите за рециклиране на пластмаса върху продуктите ни помагат да определим колко пъти трябва да рециклираме конкретен продукт. Поради тази причина обръщането на внимание на знаците за рециклиране върху пластмасата е от съществено значение.

 

Можете да идентифицирате вида пластмаса чрез така наречения код на смола. Това е число между едно и седем, оградено в малък триъгълник, направен от стрелки, често щамповани върху пластмасови продукти. Въпреки това кодът на смола в продукта не гарантира, че той може да се рециклира. Числото вътре в триъгълника има значение, защото всяко число се отнася за различен тип пластмаса.

 

И така, какви са тези числа? Ето какво трябва да знаете.

 

  1. Полиетилен терефталат (PET или PETE)

Полиетилен терефталат Troupe отпадъци и рециклиране MA

Вероятно днес сте държали нещо от този тип пластмаса. Пластмасата PETE се използва широко за направата на бутилки за вода, газирани и безалкохолни напитки, а също така се използва за направата на пластмасови буркани за други ежедневни хранителни продукти.

 

Да, PET или PETET продуктите могат да се рециклират. Повторното използване на PET пластмасови бутилки обаче не се препоръчва, тъй като PET трябва да се използва само веднъж, а повторната употреба повишава възможността за растеж на бактерии и излугване. Освен това премахването или почистването на токсични вещества е предизвикателство, а канцерогените също могат да изтекат от PET. Ето защо е важно да гледате символите за рециклиране на пластмаса в продукта.

  1. Полиетилен с висока плътност (HDPE)

Отпадъци от полиетилен с висока плътност и рециклиране MA

Пластмасите от HDPE също са широко използвани. Някои продукти, произведени от HDPE, са бутилки за масло, контейнери за препарати, бутилки за шампоан и кани за мляко. Тази пластмаса е една от най-безопасните за употреба и е напълно рециклируема.

  1. PVC (поливинилхлорид)

Този вид пластмаси се използват за производство на бутилки за съхранение на нехранителни продукти, опаковки за козметични продукти, блистери, изолация на електрически уреди, тръбопроводи, канализация, огради, дограма, подови настилки. 

  1. LDPE (полиетилен с ниска плътност)

LDPE пластмасата се използва за направата на много пластмасови опаковки. Свиваемите опаковки, торбичките за дрехи за химическо чистене и други продукти също включват LDPE. Използва се и за създаване на пазарски чанти и чанти за неща като вестници, нарязани хлябове, пресни плодове и др.

 

  1. PP (полипропилен)

Полипропиленова трупа Отпадъци и рециклиране MA

Контейнерите за маргарин и кисело мляко, торбичките за картофен чипс, торбичките за зърнени храни и много други артикули са от полипропиленова пластмаса и се правят на килими, въжета, сламки и капачки за бутилки. Полипропиленът може да се рециклира, въпреки че много компании за рециклиране на отпадъци отказват да го приемат. За щастие, повторното използване на PP също се счита за безопасно.

 

  1. PS (полистирен)

Доколкото е възможно, избягвайте полистирола, който се използва за опаковане на фъстъци, чаши от стиропор за еднократна употреба, контейнери за вкъщи и други неща.

Не използвайте повторно полистирол. Химикалите, открити в полистирола, са свързани с проблемите на човешкото здраве и репродуктивната система. Стиролът, потенциален канцероген за човека, може да проникне в хранителните продукти през полистирола (особено при нагряване в микровълнова печка).

 

  1. Поликарбонат, BPA и други пластмаси

Поликарбонатна трупа Отпадъци и рециклиране MA

Поликарбонатните продукти се използват широко за защитно оборудване, оранжерии, цифрови дискове (CD, Blu-ray и DVD), пластмасови лещи в очила, автомобилни компоненти, външни осветителни тела и медицински услуги. Тези продукти не подлежат на рециклиране.

 

В допълнение, бисфенол А или BPA е химикал, произвеждан в големи количества, предназначен предимно за поликарбонатни пластмаси. Този химикал се намира в продукти като капаци на бутилки, епоксидни смоли, които покриват метални кутии за храна, бутилки за вода, тръби за водоснабдяване, очила и нечупливи прозорци. Химикалите могат да изтекат от BPA и той е известен ендокринен разрушител, известен като ксеноестроген. Затова избягвайте BPA продукти.

 

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]