Контейнерите за боклук са неразделна част от модерната инфраструктура, защото с тяхна помощ е възможно да се постигне определен ред и да се предотвратят от сметища по улиците и площадките. Всяка година те стават все по-модерни и функционални, подобряват външния си вид и по-сбито се вписват в околната среда.

Най-популярни са металните контейнери за боклук, това се дължи преди всичко на факта, че такива резервоари имат повишена износоустойчивост, могат свободно да носят допълнителни товари. Така те са по-трайни и икономични.

Видове метални контейнери:

  • Контейнери за боклук – използването на които е насочено към събиране, по-нататъшно събиране и изхвърляне на отпадъци от сравнително малки обеми, тези резервоари се монтират на къщи за отпадъци и в домове с боклук. Обемът на тези контейнери е доста малък и достига 0,5 куб. м;
  • Контейнери за твърди битови отпадъци – предназначени за събиране на твърди отпадъци в прилежащите зони на жилищни сгради, по улиците на частния сектор, вилни кооперации и др. Особеност на тези контейнери е, че те натрупват боклук и се транспортират от машините, предназначени за тях, които има специални дръжки. Обемът на тези резервоари е от 0,75 до 1 кубичен метър. В зависимост от модела, такива резервоари са оборудвани с колела или крака, благодарение на които дъното на контейнера не е подложено на допълнителна корозия, а наличието на колела улеснява преместването на такъв контейнер.
  • Транспортни контейнери – използвани за отстраняване и събиране на отпадъци с големи размери, най-често различни строителни отпадъци. Обемът на тези контейнери може да достигне до 40 кубични метра, а масата, която те могат да издържат до 15 тона.

Предимствата на метални контейнери:

  • – Дълъг експлоатационен живот;
  • – Висока износоустойчивост;
  • – Устойчивост на повреди;
  • – Висока якост;
  • – Устойчивост на продуктите от разлагането.

Особено внимание трябва да се обърне на резервоари, предназначени за битови отпадъци. Факт е, че процесът на разлагане на боклука е сравнително токсична среда, която причинява изключително агресивна химическа реакция вътре в резервоара. Такава реакция се увеличава в горещия сезон, но металните контейнери са по-устойчиви към нея и ако се експлоатират правилно, те се проявяват само от положителната страна.

Важен фактор за дългия експлоатационен срок на контейнера е качеството на материалите, от които се произвежда, и качеството на самата изработка. Поради факта, че контейнерите са изработени от стоманени листове с дебелина до 2 мм, те имат добра здравина и важното им предимство е антикорозионното покритие, което предпазва метала от външната среда, включително атмосферните условия. Такива контейнери не се разпадат, запазват формата си и перфектно изпълняват функциите си.

Разбира се, за да може нещо да служи дълго време, то трябва да бъде правилно произведено и преработено, това не е изключение за производството на контейнери за боклук. За да се избегнат ненужни течове, резервоарите се проверяват много внимателно след заваряване на фугите, тъй като това е най-уязвимата част от конструкцията, за да се намали риска от счупване на заваряването, тя се третира със специална субстанция, която значително увеличава нейната плътност. Вътрешната повърхност на резервоара също е подложена на допълнителна обработка не само на бои, но и на различни антикорозионни разтвори. За да се повиши здравината на резервоара по време на разтоварването му, горните и долните повърхности, както и ъглите и ръбовете се подсилват допълнително с определени метални ленти. С всичко това, цената на метален резервоар за боклук е доста ниска, предвид нейните ползи и дълъг експлоатационен живот.

За съжаление, поради големия брой хора, нивото на отпадъците непрекъснато се увеличава и в много градове има остра липса на контейнери за боклук, така че винаги има търсене на тези продукти. Инфраструктурата на градовете непрекъснато се развива, строят се нови къщи и цели жилищни райони, откриват се нови магазини и търговски центрове, така че всичко това да функционира при благоприятни условия и да се налага своевременно да се депонират битовите отпадъци. За да изглежда добре поддържаната околна територия, е необходимо да се монтират съвременни контейнери за отпадъци в достатъчни количества и да се осигури своевременно отстраняване на отпадъците.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]