Покупката на жилище винаги е свързано с ремонт. Повечето хора купуват апартамент веднъж в живота си. Стремейки се към идеала, те осигуряват планиране и ремонт според собствения си вкус. Процесът изисква въображение, време и огромно количество материали. Резултатът е море от строителни отпадъци, които трябва да бъдат изхвърлени.

Къде да изхвърлим строителните и едрогабаритни отпадъци? Как да се отървем от отпадъците законно и без проблеми със съседите?

Преди да изхвърлите строителни отпадъци, трябва ясно да разберете какво принадлежи към тази категория. По-голямата част смятат, че това включва обемисти конструкции като тоалетни чинии, вани, фрагменти от стоманобетонни плочи, мебели и др. Това обаче не е съвсем вярно. Защото строителните отпадъци са всичко, което трябва да се изнесе от апартамента по време на ремонт.

Боклукът се разделя на 3 основни категории:

  • големи фрагменти, останали след демонтажа на строителни конструкции: подови елементи, дограми, панели на врати и др.;
  • остатъци от строителни материали и техните опаковки;
  • остатъци от ламинат, тапети, плочки, метални профили и др.

Първата категория са големи структури. С други думи, всичко, което се е образувало в резултат от демонтажа на конструкции и пречи на ремонта. Второто е боклукът, който се натрупва в процеса на работа. Третият е загубата на довършителни материали. На този етап може да се образува и голям скрап, но не много и обикновено тежи по-малко.

Класификация на отпадъците по опасност

Отпадъците са разнородни, имат различен произход и състав, въздействат върху хората и околната среда по различен начин. Първият клас е най-опасен. Най-малък риск носят боклуците от пети клас.

Класификация на отпадъците:

V клас. Включва по-голямата част от строителните отпадъци, неопасни или малко опасни. Подлежи на обезвреждане по обичайния начин (изнасяне на сметище);

IV клас. Същите компоненти като в предишния параграф. Все пак не подценявайте риска от контакт с тях. Остатъците от насипни материали и строителен прах, които попадат в дихателната система, причиняват опасни заболявания;

III клас. Умерено опасни отпадъци, най-малък процент от общата маса. Представено от дърво с импрегнации, емайллакове, лакове, бои, разтворители и др. Депонирането на отпадъци от този клас се извършва от специални предприятия;

II и I клас. Най-опасните товари, включително радиоактивни и токсични вещества. Те обикновено се намират в индустрията. Обезвреждането на такива отпадъци се извършва по специални методи.

За отстраняване на строителни отпадъци, като правило, се използват специални превозни средства. Товароносимостта на автомобила зависи от теглото на товара. От класа на отпадъците – къде ще отиде колата: до пункта за рециклиране или веднага до депото.

Не всички кофи за боклук са еднакви

Посоката, в която ще тръгне вашата пратка, зависи от вида на отпадъците. Всеки от тях има своя дестинация. Същото важи и за контейнерите. За битовите отпадъци има дворни стандартни контейнери.

Строителните отпадъци са отделен въпрос. Не трябва да се изхвърлят в контейнерите в градската част.

И също така, не се опитвайте сами да изнесете отпадъците на сметището. Първо, трябва да знаете точно кой от тях ще поеме обемисти товари. Второ, сметоизвозването е лицензирана дейност. Без съответния документ няма да бъдете допуснати до сметището.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]