Преди да изхвърлите строителните отпадъци, трябва ясно да разберете какво принадлежи към тази категория. По-голямата част смята, че включва обемисти конструкции като тоалетни чинии, вани, фрагменти от стоманобетонни плочи, мебели и др. Това обаче не е съвсем вярно. Защото строителните отпадъци са всичко, което трябва да се отстрани от сграда по време на ремонт.

Боклукът е разделен на 3 основни категории:

  • Големи фрагменти, останали след демонтажа на строителни конструкции: подови елементи, дограма, панели на вратите и др.;
  • остатъци от строителни материали и техните опаковки;
  • остатъци от линолеум, ламинат, тапети, плочки, метални профили и др.

Първата категория са конструкции с големи размери. С други думи, всичко, което се е образувало в резултат на демонтажа на конструкции и пречи на ремонта. Вторият е боклукът, който се натрупва в процеса на работа. Третото е загубата на довършителни материали. На този етап може да се образува и голям скрап, но не много и обикновено тежи по-малко.

Класификация на опасностите на отпадъците

Отпадъците са разнородни, имат различен произход и състав, оказват влияние върху хората и околната среда по различни начини. Първият клас е най-опасен. Най-малък риск носят боклуците от пети клас.

Класификация на отпадъците:

V клас. Включва основната част от строителните отпадъци, неопасни или леко опасни. Подлежи на обезвреждане по обичайния начин (износ на депо);

IV клас. Същите компоненти като в предишния параграф. Въпреки това, не подценявайте риска от контакт с тях. Остатъци от насипни материали и строителен прах, които попадат в дихателната система, причиняват опасни заболявания;

III клас. Умерено опасни отпадъци, най-малкият процент от общата маса. Представен от дърво с импрегнации, емайли, лакове, бои, разтворители и др. Изхвърлянето на отпадъци от този клас се извършва от специални предприятия;

II и I класове. Най-опасните, включително радиоактивни и токсични вещества. Обикновено се срещат в индустрията. Изхвърлянето на такива отпадъци се извършва по специални методи.

За отстраняване на строителни отпадъци, като правило, се използват специални превозни средства. Товароносимостта на автомобила зависи от теглото на товара. От класа на отпадъците – къде ще отиде: до пункта за рециклиране или веднага до депото.

Строителните отпадъци се извозват от лицензирана фирма. Без съответния документ няма да бъдете допуснати до сметището. Въпреки че ако има малко боклук и той е опакован в чували, тогава си струва да опитате, има депа, които си сътрудничат с физически лица.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]