gradina-s-kushtaКомпостирането е процес на разграждане на органична материя, като хранителни отпадъци, в богата на хранителни вещества почвена добавка, която може да се използва за подобряване на здравето на вашата градина. Компостирането не само е чудесен начин да намалите въглеродния си отпечатък, но също така може да ви спести пари за скъпи торове и да намали количеството отпадъци на депата.

Има много различни начини за компостиране, но най-важният компонент е да се гарантира, че имате смес от „зелени“ и „кафяви“ материали. Зелените материали са с високо съдържание на азот и включват елементи като остатъци от плодове и зеленчуци, утайка от кафе и окосена трева. Кафявите материали са с високо съдържание на въглерод и включват елементи като мъртви листа, клонки и вестници. Доброто съотношение на зелени към кафяви материали ще гарантира, че вашата компостна купчина се разлага бързо, без да излъчва неприятни миризми.

След като имате смес от зелени и кафяви материали, има няколко различни метода, които можете да използвате, за да ги компостирате. Един популярен метод е използването на хранителен апарат, който използва червеи за аериране на компостната купчина и ускоряване на разлагането. Като алтернатива можете да изградите обикновен контейнер за компост от дървени палети или телена ограда. Ако живеете в апартамент или нямате достатъчно място за кошче за компост на открито, има много налични опции и за закрито.

Независимо кой метод изберете, важно е редовно да обръщате компостната купчина, за да може кислородът да достигне до целия материал вътре. Това ще ускори разлагането и ще предотврати проблеми като миризма или вредители. С малко грижа и внимание можете лесно да превърнете вашите кухненски отпадъци в ценен градински тор!

Ако проектирате или реконструирате кухня, планирайте предварително как ще сортирате компоста и кофите за рециклиране. Някои компании за проектиране на кухни предлагат контейнери за сортиране, вградени направо в техните плотове. Можете също така да изберете домашен дизайн и да превърнете празно място в кухнята в зона за събиране на отпадъци. Важното е да осигурите достатъчно място за сортиране и съхранение на вашите материали. Използвахме и наистина харесваме тази самостоятелна опция за кошче за рециклиране за модерната кухня.

Не забравяйте обаче, че не всичко е добър избор за компостиране – и че не всичко в интернет е вярно! Например, разбрахте ли, че е наистина лоша идея да слагате утайка от кафе в компоста или в градината върху растенията?   Но това не означава, че не можете да правите нищо с тях, така че преди да ги изхвърлите на боклука, вижте тук, за да разберете какво можете да правите с тях, включително да си направите сами продукти за грижа за кожата със смляно кафе!

 

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]