recycleАко пластмасата е изхвърлена правилно и рециклирана, тя започва да живее отново. По-специално, много нови неща се правят от изхвърлени пластмасови бутилки, които ни заобикалят или ще ни заобикалят в близко бъдеще.

През 90-те години по рафтовете на магазините се появиха продукти и пиво в пластмасови бутилки. Включително, продукти и напитки, които се внасят от други държави в пластмасови контейнери. В началото хората не бързаха да изхвърлят използваните бутилки. Използваха ги за различни домашни потреби. По него време празната пластмасова бутилка от сода многократно се използваше.

Днес популярността на празните бутилки намалява. Предимно те се изхвърлят. Природозащитниците изчисляват, че една трета от общото количество боклук са празни пластмасови бутилки. Разделеното събиране на боклук все още не е широко разпространено, а пластмасата в 99% от случаите просто се изхвърля на сметище или депо. Жалко, защото се оказва, че от нея може да изработват много интересни и полезни неща.

Но първо, бутилките трябва да бъдат рециклирани в специални фабрики. Там те са сортирани по цвят, обикновено има четири от тях – естествени, зелени, сини и кафяви. Например, производителите на бутилки от бира или квас обикновено използват кафява пластмаса.

След сортиране по цветове, пластмасата се измива от замърсяванията, корковите тапи и етикетите се отделят и смачкват. След това се измиват отново, изключително старателно и се изсушават. Резултатът е – пластмасови люспи, в това са се превърнала пластмасата.

Облекло

Екологичното производство на дрехи се превръща в истинско конкурентно предимство и напредналите марки се стремят да го подчертаят. По-специално спорта. Днес много отбори играят с дрехи, които са изработени от рециклирани пластмасови бутилки.

Дрехите от пластмасови бутилки не се носят само от спортисти. От рециклирана пластмаса се произвежда рециклиран полиестер, който е част от тениски, дънки и други ежедневни облекла.

Мебели

Пластмасовите мебели са свързани с нещо евтино и непрактично. Въпреки това, днес ситуацията се променя. Маси, столове, пейки и други мебели, изработени от пластмаса, изглеждат не по-малко елегантно от дървото. Като допълнение, такива мебели не ги заплашва – влага, гъбички, насекоми, те са непретенциозни и издръжливи.

Пластмасовите мебели са подходящи не само за дома, но и за улицата. Например, по улиците често са монтирани пейки, направени от рециклирани бутилки. За една пейка се изисква 80 кг отпадъци. Тези пейки са не по-малко издръжливи от дървените и най-важното – те показват със своя пример, че пластмасата не трябва да се унищожава.

Велосипеди

През 2011 г. уругвайският художник Хуан Муци пусна първия в света велосипед с рамка, направена изцяло от рециклирана пластмаса. Тези велосипеди се наричат ​​Muzzicycles.

Производството на една рамка отнема около 200 бутилки. Моторът е не само екологичен, но и много лек и удароустойчив. Такава рамка никога няма да ръждясва, така че транспортът ще продължи дълго време. Чрез интернет изобретението на Muzzi намери фенове по целия свят.

Пътища

Асфалтът не е най-екологичното покритие. Но има ли алтернатива в това? В Холандия направиха настилка, направена от рециклирана пластмаса. Такива пътища ще бъдат идеално гладки. Те са лесни за ремонт – просто трябва да замените един модул с друг. Освен това пластмасата е по-устойчива на високи температури, загрява по-малко на слънце, отколкото асфалта. Засега това е само концепция, която изисква практически изследвания. Но може да се окаже, че пътищата от бутилки скоро ще станат нещо обичайно.

Пластмасата е навсякъде

Рециклирана пластмаса може да се намери в почти всеки дом и офис. Това не е изобретението на футуристите, а ежедневието.

По-специално, тел бод, перфоратори, контейнери за писалки – всичко това може да бъде направено от рециклирани материали. Това е огромна индустрия, която може да бъде зелена.

Преди няколко години един от водещите световни производители на раници пусна нова линия. Тези раници са изработени от рециклирани пластмасови бутилки.

Една проста бутилка от минерална вода, която сте изпили, може да се превърне в чайник или тениска. Това не е ли магия! И ако се научим как да сортираме отпадъците и да предаваме пластмасата отделно, в живота ни ще има много повече магия.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]