konteiner-za-stroitelni-otpadatsiОбикновените контейнери за боклук, за които плащаме фиксирана такса всеки месец, са предназначени изключително за дребноформатни битови отпадъци, пластмаса, храни, хартия, текстил, дрехи и др. Едрогабаритният боклук се поставя на специални площадки или в кофи и се извозва отделно. Извозването на твърди отпадъци може да се извършва както системно, така и еднократно. Обемните отпадъци включват:

Мебели. Остарели дивани, счупени столове, фотьойли, маси и табуретки – всички тези предмети се изхвърлят отделно от битовите отпадъци.

Санитарни продукти. Като обемни отпадъци се класифицират остарелите вани, счупени тоалетни чинии, мивки, бидета и други изделия от акрил, керамика и санитарен фаянс, както и тръби и кранове.

Дървесина. Тавани на стари къщи, покривни рамки, изрезки от стволове на дървета, шперплат и дъски също се доставят на специални площадки за едрогабаритни отпадъци.

Строителни материали. Прозоречни блокове, гипсокартон, тапети и др. – всичко това не може да се изхвърля в кофите за битови отпадъци.

Уреди. Счупени перални, телевизори, микровълнови фурни, бойлери съдържат не само изобилие от черен и цветен метал, но и редица химически опасни вещества, които се разлагат в земята за дълъг период от време.

Забележка! Необходимо е да се прави разлика между обемни и строителни отпадъци.

И така, как да разграничим обемистите и строителните отпадъци?

Всички отпадъци, които се натрупват по време на ремонтни дейности, а именно: остатъци от тапети, панели, плочки, камък, демонтирани стъклопакети, каси на врати, санитарен фаянс и др., могат да се съхраняват в контейнери за обемисти отпадъци, които се монтират на специално оборудвани площадки близо до къщата. Основното нещо е да не се опитвате да поставяте такива отпадъци в обикновени кофи за боклук, в противен случай камионите за боклук могат да получат значителни повреди по време на тяхното разтоварване и товарене. В противен случай, ако има предвидени такива контейнери или места за събиране на обемистите отпадъци, можете да изхвърляте строителни остатъци в тях без страх от санкции от закона.

В случай, че мерките за ремонт в жилищните помещения на жилищна сграда са от капиталов характер, те включват преустройство на помещения, разрушаване на бетонни прегради, демонтаж на тухли – такива отпадъци ще трябва да бъдат отстранени самостоятелно. Този вид боклук принадлежи към строителните отпадъци и по закон е забранено да се оставят в близост до къщата, както и да се изнасят в зони за съхранение. За да се отървете от строителните отпадъци, можете да потърсите помощ от специализирана фирма или да сключите споразумение с нея.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]