Повечето хора не прекарват много време обикаляйки тавана си. Докато можем да съхраняваме различни сезонни вещи и ценни спомени там, нашите тавани не са пространства, за които отделяме много време за почистване и мислене.

От време на време обаче тавани привличат вниманието ни към по-сериозни проблеми. Петна по тавана, течове от покрива, странни миризми и проблеми с вредителите може да ни накарат да разгледаме нашите тавани. Ако не се поддържа от години насам, таванът може да съдържа някои шокиращи и неприятни изненади. Ето списък на някои възможни проблеми, които може да срещнете при проучване на тавана.

  1. Слънчева светлина

Възможно е да видите петна от дневна светлина, надничащи през малки пукнатини или дупки, докато оглеждате гредите, стените, керемидите и изолацията. Много тавани са изпълнени с малки пукнатини, пролуки, дупки и пространства. Ако тези малки дупки могат да се оставят на нежната слънчева светлина да се промъква в таванското ви помещение, тогава те могат да допуснат там и безброй други неща. Много от проблемите, които откривате в тавана, са причинени от тези малки дупки.

  1. Прах

Мръсният, прашен въздух може да премине през малките дупки в тавана, което прави таванското помещение и неговото съдържание мръсни и прашни. В течение на няколко години този проблем може да ескалира, за да създаде прашна, мрачна среда. Този прашен въздух често се изтегля надолу в жилищното пространство, което намалява качеството на въздуха.

  1. Безпорядък

Таванът може да бъде чудесно място за съхранение на предмети, от които се нуждаете само веднъж или два пъти годишно. Но ако не се поддържат и почистват редовно, нашите тавани могат да започнат да се запълват неща, от които не се нуждаем или не искаме. Излишните отпадъци в тавана ви ще служат само за заемане на място и събиране на повече прах.

  1. Вредители

Вредителите на тавана са често срещано и неприятно откритие за много семейства . Собствениците на жилища могат да намерят живи, мъртви вредители или и от двата вида. Тези вредители могат да варират от катерици, плъхове и мишки, до насекоми като мравки, оси и термити.

Таванът е често срещано място за вредители, защото съдържа всички елементи, които един вредител може да търси в дома Ви и е лесен за достъп. С многобройни точки за достъп през дупки и пукнатини вредителите откриват, че таванското помещение е топло, защитено и удобно място за живеене. Близостта до храна и вода запечатва сделката за приютяване на най – опасните тавански вредители.

  1. Вода

Много собственици са объркани, когато намерят влажна изолация, влажни вещи и водни локви в таваните си. Как се стигна дотам? Обикновено това се дължи на малките дупки и пукнатини в тавана, които позволяват на въздуха и влагата да циркулират. Когато влажният външен въздух навлезе през тези пространства, той кондензира по стените, изолацията, гредите и вещите на тавана, постепенно накисвайки всичко.

  1. Миризми

Независимо дали става въпрос за нападение от вредители или защото водата в тавана е създала плесени и мухъл, от тавана могат да започнат да се носят различни неприятни миризми. Този въздух може също така да съдържа спори от плесени, алергени и други замърсители, които след това се разпространяват надолу в жилищните пространства. Ниското качество на въздуха в помещенията и необяснимите аромати могат да бъдат пряко свързани с мръсен таван. , поради тази причина почистването на таванското помещение е изключително важно !

  1. Изолация

Изолацията, инсталирана в таваните на домовете Ви се променя между работата на различни изпълнителите. Някои от тях могат да имат дълги участъци от фибростъкло, закрепени между гредите, докато други могат да имат едно дебело одеяло от разпенена целулозна изолация, покриваща целия тавански етаж. Ако вашият дом няма изолация, най – добре си направете една.

Таванната изолация често е плоска, мръсна или мокра. Тези условия са причинени от изброените по-горе проблеми. Таванната изолация може да бъде сериозно повредена от мръсотията, водата и вредителите, които навлизат в тавана чрез незапечатани пукнатини и дупки. Изолацията, която е раздробена, компресирана или влажна, не може да изпълни задачата си правилно.

 

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]