Преработката на строителни отпадъциКонтейнеровозите с механична система за товарене,  се използват за отстраняване и извозване на твърди битови отпадъци. Те са оборудвани със специализирани устройства – странични манипулатори, бутални плочи и хидравлична система. Има камиони за боклук, в които се използва системата за събиране на телесни отпадъци. Те се използват в случай, че е необходимо да се организира събирането на боклука с технология за ръчно зареждане, а също така могат да бъдат използвани за товарене и транспортиране на насипни отпадъци с последващо изхвърляне.

Камионите за боклук ще се различават по обем, в масата на отпадъците, които могат да бъдат натоварени в тях. Обемът на каросерията варира от 8 до 27 м3, товароносимост – от 3 до 12 тона. Има модели, при които се реализира функцията за пресоване на заредените в тях отпадъци. Коефициентът на уплътняване може да варира от 2 до 6 единици. Моделите на производството имат максимален коефициент на уплътняване. Разтоварването на такива контейнерни е автоматично, за него се използват сменяеми контейнери с увеличен обем.

Контейнеровозите за извозване и изхвърляне на строителни отпадъци се различават от камионите за смет за битови отпадъчни съоръжения. Най-добрият вариант в този случай ще бъде използването на самосвали – бункери с портално зареждане. В случай, че строителните отпадъци са с големи размери и не е възможно да се използват контейнери, се използват контейнерни с грайфер. Обемните отпадъци се изхвърлят по същия начин. Единственият недостатък на използването на такива контейнерни кораби е високата им цена. Следователно днес използването на контейнерен кораб с промишлени контейнери остава най-често срещаният начин за събиране и изхвърляне на боклук.

Най-удобният и модерен е боклук, в който тялото на самия камион е резервоарът за събиране на боклука. Това елиминира такива често срещани проблеми като разливане на част от боклука при изхвърлянето му в тялото. Резервоарът се монтира на земята в определено време, като правило, според графика на извозване на боклука, след което се извежда и монтира в камиона и изважда. И боклукът се изхвърля. Такива машини все повече се използват, тъй като осигуряват по-пълно събиране на боклука и почистват околните райони.

При избора на контейнеровоз е необходимо да се вземат предвид не само такива технически характеристики като неговата производителност (тоест количеството боклук, което даден боклук може да извади за определен период от време), но и други. Например, като терена, по който ще се транспортират отпадъци. Неравностите на терена изискват подемно-транспортното средство да бъде оборудвано с допълнително прикачено устройство за съдържанието му с каросерията. Всички тези проблеми се вземат предвид при поръчка на машина за извозване и изхвърляне на боклук. Камионът за боклук днес е най-модерната и удобна техника за поддържане на чистотата по нашите улици, осигуряване на екологична безопасност в населените места.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]