konteiner-za-stroitelni-otpadatsiПо време на ремонтни и строителни дейности, събаряне на стени и други подобни дейности се образуват много излишни отпадъци, които трябва да се изхвърлят в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Нарушаването им води до материална и административна отговорност. И ако действията на собственика на боклука са навредили на живота и здравето на гражданите, той ще бъде санкциониран.

Как да правим в такива случаи? Можете да използвате обикновени камиони. Но тогава съществува риск боклукът да се разпилее по пътя, в този случай собственикът отново може да бъде глобен.

Затова е по-добре веднага да наемете контейнер за строителни отпадъци. Но те са различни, различават се не само по обем, но и по разходи. За да се предотвратят неоправдани финансови загуби и да не се поръчва прекомерно голям контейнер, е необходимо да се изчисли обемът на боклука, за да се установи какъв размер контейнер да поръчате.

Отпадъците в резултат от строителните дейности не трябва да се изхвърлят в редовните контейнери за боклук. Виновният ще бъде санкциониран и глобен за незаконно изхвърляне на този вид отпадък. Поръчката на контейнер за строителни отпадъци е най-добрият начин за премахване на голямо количество нежелани отпадъци от мястото на работа след строителство, реконструкция или събаряне.

Изчисляване на теглото на строителните отпадъци в 1m³

Предварителната оценка на обема на боклука е от голямо значение при планирането на строителни дейности – размерът и капацитетът на контейнера за отпадъци ще зависят от тези изчисления. Обемът се определя по аналогия с изчисленията за това колко материал (например, натрошен камък или бетон) трябва да бъде поръчан за извършване на конкретна работа (например тавана).

Алгоритъмът на действията е следният:

 • Типът материал и неговата плътност се определят;
 • Въз основа на приетите стандарти се изчислява очакваната маса строителни отпадъци;
 • Според формула, обемът (V) е равен на масата на материала (m), разделена на плътността му (p).
 • Ето някои данни, изразени в t и m3:
 • Смесени отпадъци (демонтаж) – 1.6 м3;
 • Смесени отпадъци (ремонт) – 0,16 м3;
 • Керамични изделия – 1,7 м3;
 • Парчета азбест – 0,7 м3;
 • Пясък – 1,65 м3;
 • Счупена тухла – 1.9 м3;
 • Чакъл – 2 м3;
 • Дърво (дограма, цокъл и др.) – 0,6 м3;
 • Тапицерия – 1.8 м3.

Масата и специфичната тежест на строителните отпадъци от инженерни и технологични конструкции и метални изделия се определят от експертите по събаряне на стени, които използват различни методи за изчисление. Въпреки горните данни, те вземат предвид, че средното тегло на строителните отпадъци в 1 м3, ако е тухлен отпадък, е от 1,5 до 2 т. Най-често той се смесва с други отпадъчни елементи.

Определения като специфична гравитация и плътност се различават във физиката, но те не се разграничават помежду си при определяне на строителните отпадъци. Друго, което се използва, е обемното тегло на строителните отпадъци.

Следователно, теглото на отпадъците ще варира в зависимост от използваните за строителството материали. Например, стените от газобетонни блокове или кухи блокове, равни по обем, ще тежат по-малко от тухлата. Когато изчислявате масата на боклука, си струва да вземете предвид много фактори, най-важният от които ще бъде вида на използваните материалите.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]