Звучи достатъчно лесно: хвърлете всичките си предмети за рециклиране в син кош, за да ги извадите в деня за рециклиране. Но какво се случва, ако стъклена бутилка се счупи?

Рециклирането с един поток улеснява потребителите да рециклират. Вече не е нужно да сортирате хартия, пластмаса, картон и стъкло в отделни контейнери, за да ги изнесете до бордюра. На теория това трябва да увеличи процента на рециклиране и отклоняване. Но удобството си струва. Объркването относно това какво може и какво не може да бъде рециклирано заедно със замърсяването води до проблеми в съоръженията за оползотворяване.

Какво е рециклиране с един поток?

 

Еднопотокът е процес на рециклиране, който не изисква от потребителите да извършват каквото и да е сортиране. Всички предмети, които могат да се рециклират, се поставят в един кош и се смесват в камиона за събиране. По-късно тези материали се сортират в Съоръжение за възстановяване на материали (MRF). Този метод се нарича още смесено или единично рециклиране.

Какви елементи се приемат в програми за рециклиране с един поток?

 

Въпреки че в някои области може да има ограничения, повечето програми приемат следните елементи:

 

  • Пластмасови шишета
  • Хартия
  • Консерви
  • Почистете алуминиево фолио
  • Картон
  • Хартиени торби
  • Почистете стъклени буркани и контейнери
  • Списания, каталози и вестници
  • Накъсана хартия
  • Празни бутилки с лекарства с рецепта

Как работи еднопоточното рециклиране

 

След като рециклируемите се поставят в контейнери, камионите за събиране донасят материалите на пода на MRF. Там машините и служителите разделят всички материали на категории. Методите за сортиране могат да варират в различните съоръжения, но конвейерите, екраните, принудителният въздух, магнитите и скенерите се използват за идентифициране и групиране на материалите заедно.

Процес на сортиране на рециклиране с един поток:

 

Материалите се разтоварват от камиони и се поставят върху конвейерна лента, където служителите премахват ръчно всички нерециклируеми предмети.

Изделията, които могат да се рециклират, се прехвърлят върху серия от палубни екрани. Тук по-тежките предмети падат до долните екрани и оставят хартия, картон и по-леки материали в горната част.

Тежките материали се изпращат под магнит за отстраняване на метални предмети като консерви.

Персоналът на съоръжението за оползотворяване проверява повторно дали нито един артикул не е преминал по грешка и е сортиран в грешната категория.

Работниците сортират всичко на лекия слой екрани в отделни контейнери за хартия, картон и вестникарска хартия.

След като всички рециклируеми артикули са в определените им кошчета, те се изпращат до съоръжение за рециклиране, за да бъдат преработени в нов материал.

Оценете ни!
[Общо: 0 Средно: 0]